Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

понеделник, 22 август 2011 г.

Безкрайната радост на мюсюлманите на ифтар във Велинград



Безкрайната радост на мюсюлманите на ифтар във Велинград

Monday, 22 August 2011

Потвърждение на думите на Пратеника Саллеллаху алейхи ве селлем, е че за мюсюлманина, който говее има две радости :
Първата е когато разговява и втората е когато ще срещне Ликът на своя Създател Аллах Джелле Джелялюху в Дженнета. И наистина неописуема беше радостта на мюсюлманите в джамията в гр.Велинград. След поредният горещ августовски ден, когато те се събраха около подредената с храна и лакомства софра, и след езана на мюеззина,радостта им бе неописуема.Гост на поредния наш ифтар бе ваиза от Р. Турция в Пазарджишко Районно мюфтийство.
Той направи дуата след ифтара, в която молеше Аллах Джелле Джелялюху да ни събере в Дженнета, така както сме се събрали в този празничен момент на разговяване. Също така помоли Всевишния да увеличи берекета на нашия брат, който предостави ифтара, и всички онези, които дават ифтар да получат обещаната награда от Аллах субханеху ве Теаля за това, че са нахранили един оручлия; да пази всички от изпитания и за много здраве и взаимна обич между всички мюсюлмани от цял свят.
Нека Аллах Джелле Джелялюху да приеме дуата му и това да бъде като стимул все повече братя мюсюлмани да пристъпват към това благородно дело. Амин!

http://genmuftibg.net /

http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan