Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

сряда, 3 август 2011 г.

Рамазан 2011:ВЕЧЕРЯ ИФТАР ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРИТЕ НЕБЕСНИ РЕЛИГИИ

ВЕЧЕРЯ ИФТАР ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРИТЕ НЕБЕСНИ РЕЛИГИИ

Квартал Бейоглу, който с богатото си културно наследство е един от най-фаворитните квартали на Истанбул вчера бе домакин на представителите на трите небесни религии.

Изпратена 03.08.2011 12:38:50 UTC

Обновена 03.08.2011 12:38:50 UTC

Квартал Бейоглу, който с богатото си културно наследство е един от най-фаворитните квартали на Истанбул вчера бе домакин на представителите на трите небесни религии.

На вечерята ифтар в дервишката обител на сектата Мевлеви в Галата духовните лидери на трите религиозни общности в Турция отправиха послания за единство и сплотеност.

На традиционната вечеря ифтар организирана от кметството на Бейоглу участваха духовните лидери на арменската, гръцката, еврейската и сюрянидската общности в Турция.

Преди вечерята ифтар бе изнесено представление на танца сема.

Кметът на Бейоглу Ахмет Мисхаб Демирджан изрази задоволството, че представителите на различни религии седят на една трапеза.

Мюфтията на Истанбул професор Мустафа Чагръджъ акцентува на значението на сплотяващата сила на месец Рамазан. Професор Чагръджъ каза „Целта ни е да съдействаме за укрепването на отношенията и приятелството между всички живеещи в тази страна и да покажем колко е стабилен общественният ни мир” и акцентува, че месец Рамазан е символ на единството, сплотеността и приятелството и че срещата на обща трапеза на представителите на различни религии е показател за тази истина”.

Гръцският фанариотски патриарх Бартоломей отбеляза, че е щастлив да бъде на тази вечеря ифтар във втория ден от свещенния за мюсюлманите месец Рамазан и от това, че всички заедно са отправили молитви към Бога.

Равин Исхак Халева на свой ред акцентува, че всички хора са равноправни дори и да изповядват различни религии и каза дословно „В този свещен ден всички ние сме равноправни и се прекланяме с еднаква почит. Ние внуците на пророка Ибрахим седим на една и съща трапеза изпълнена с обич”.

РГТ / Минаре България / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan