Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

сряда, 11 август 2010 г.

Приветствие по случай началото на месеца Рамазан


БИСМИЛЛЯХИРРАХМАНИРРАХИМ

Уважаеми братя и сестри – мюслюмани и мюслюманки,

Утре, 11 август 2010 г., започва свещеният месец Рамазан. През месец Рамазан Великият Аллах е дарил свещения Коран на нашия Пейгамбер Мохаммед /с.а.с/.
През този свещен месец ние, мюсюлманите, доброволно и с желание спазваме оруч, кланяме теравих намаз. Оручът е фарз /задължение/ за вярващите мюсюлмани, което е видно от сура „бакара” айет 183 от свещения „коран”.
“Я ейухеллезийне амену кутиба алейкумссъйаму кема кутиба алеллезийне мин кабликум леаллекум теттекуун”/садакаллахулазийн/.
Рамазана ни учи как да бъдем по-търпеливи, да обичаме и уважаваме хората около нас, да помагаме на по-слабите и бедните ни братя и сестри.
За това аз Ви приканвам да превърнем месец Рамазан в месец на завръщане към вярата. През последните години забелязваме, че младите хора се отчуждават от вярата. Резултат на това е престъпността, която се шири в обществото. Липсва уважение към близките и възрастните. Много деца спират да ходят на училище и остават неграмотни. А нашата страна е в Европа, ние живеем в 21 век.
Използвам случая да информирам мюсюлманите в Република България, че след дълги съдебни дела, справедливостта в мюсюлманското изповедание възтържествува. Дълги години нас ни разделяха по политически причини. През този период мюсюлманското изповедание изпадна в криза. Над 1000 имами не са получавали заплати от 12 години. 380 джамии са без имами. Училищата са с малко ученици, джамиите без вярващи. Опитите да ни разделят обаче няма да успеят, мюсюлманското изповедание е единно, братя и сестри. Нека да си подадем ръце, да преодолеем тази криза. С Ваша помощ, ние ще направим всичко необходимо да възстановим авторитета на мюсюлманското изповедание.
Горещо се моля на Всевишния Аллах да ни даде сили и здраве за това.

Ramazan ayınız kutlu ve mutlu olsun! Tuttuğunuz orucunuz, kıldığınız teravi namazlarınız ve dualarınız Yuce Allahtan kabul olsun!

ЕССЕЛЯМУАЛЕЙКУМ ВЕ РАХМЕТУЛЛАХИ ВЕ БЕРЕКЯТУ

Проф. Д-р Недим Генджев
Председател

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan