Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

събота, 30 юли 2011 г.

Ramazan Sofrasi 2011

Ramazan Sofrasi

Ramazan Sofrasi


Piliçli kadınbudu köfte
Kıymanın yarısını soğan rendesiyle tencereye koyup kavurun. Suyunu çekince ateşten indirip, soğutun. Kavurduğunuz kıymaya kalan kıymayı, 1 yumurta ...

Ispanak tarama
Ispanağın saplarını kesin. Yapraklarını yıkayıp , iyice süzdükten sonra mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. İçine galeta unu, süzme yoğur...

Köfteli tarhana
Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su bardağı suy...

Yayla böreği
SahurMargarini eritin. Yufkayı yayıp yağlayın. Yağlanmış tepsiye üst üste yağladığınız 5 adet yufkayı tepsiye yayın. Başka bir tencerede doğradığın...

Bahriyeli balık
Bir tencerede 1 kaşık unu ve yağla kavrun. Patates ve havuçları küp küp doğrayıp, ekleyin. Kereviz yaprağını kıyıp ilave edin ve 1-2 kez çevrin. Do...

Çeşminigar çorbası
İftarTereyağı, sarmısak ve soğanı tencereye koyarak kavurun. Havuç ve biberleri küçük küçük doğrayın. Kırmızı mercimek ve doğradığınız sebzeleri te...

Mantar kavurması
Mantarları iyice yıkayın. Tencereye bolca su koyun. İçine limon suyu, sirke ve şekeri koyun, mantarları ilave edip, haşlayın. Haşladıktan sonra suy...

Dağar kebabı
İftarEtleri toprak bir kaba koyun. Sarmısak, soğan, patates ve domatesleri iri iri doğrayın. Kestaneleri bütün koyup, tuz, kimyon, karabiber ve yağ...

Karamelli irmik
Şekerin yarısını küçük bir tencereye alın, orta ateşte açık kahverengi renk alana kadar pişirin. Orta büyüklükte yayvan bir kaba dökerek soğutun. D...

Yeşil yayla tatlısı
İftarYumurtaların sarıları ile aklarını ayırın. Aklarını bir tutam tuz ile birlikte mikserde kar haline gelene kadar çırpın. Tozşekeri yumurta sarı...

Tavuklu yaprak sarma
Tavuk etini çok küçük kıyın. Baklayı haşlayın. Kabuklarını soyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve 1 kahve fincanı yağda kavurup, yıkanmış pirinci ve...

Domates böreği
SahurDomateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Süzgeçte 5 dakika bekletip, bir kaba alın. İçine yumurta, ekmek içi, tuz, karabiber, peynir,...

Kazandibi
Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın, ateşten al...

Duvaklı makarna
Makarnayı bol su ile haşlayıp, süzün. İçine tereyağı, sıvıyağ. Yumurta ve sütü koyup karıştırın. Yufkayı tepsiye yayın. Makarnanın yarısını yufkanı...

Somun böreği
Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp, doğranmış ...

Domatesleri rendeleyin ve süzgeçten geçirin. Tencereye yağ koyun. Yağ hafif kızarınca sarmısak ve domatesi ilave edin. 5 dakika yağla soteleyin ve ...

Bardak mantısı
Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve soğutulmuş ma...

Meyvelerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Bir tencereye suyu, şekeri, meyveleri ve karanfili koyup kısık ateşte 30 dakika pişirin. Meyveler y...

Düğün çorbası
Eti tencereye koyun. Ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Suyu ekleyin. Ayrı bir kasede un, tuz, limon, süt ve yumurtayı çırpın. Karıştı...

Etleri ceviz büyüklüğünde doğrayıp, haşlayın. Fırın tepsisine susuz olarak koyun. Doğranmış soğanı bir kaşık ile yağla soteleyin. Ateşten alın. Etl...

Bezelyeleri ayıklayın ve haşlayın. Rengini koruması için buzlu suya atın ve süzün. Kuru soğanı piyazlık doğrayın, tuzla ovup sıkarak acı suyunu atı...

Öncelikle yağı ve şekeri iyice karıştırın. Yumurta sarılarını ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip karıştırın. Vanilyayı, kabartma tozunu ve al...

Ispanaklı sufle
Ispanakları ayıklayıp, iyice yıkayın. İnce ince doğrayın. İçine un, yumurta, yoğurt ve soğanı ince kıyın. Sıvıyağ, peynir, tuz ve kabartma tozunu e...

Kara çuval helvası
Tencereye unu koyup, çok kısık ateşte 30 dakika kavurun. Unun rengi değişince margarini ekleyip, una yedirerek kavurmaya devam edin. Pekmez, şeker ...

Beykoz kebabı
Beyinleri soğuk suda bekletin. İyice kanları çıkana kadar 1-2 kez suyunu değiştirip, yıkayın. Süzüp, suda haşlayın. Tencereye etleri, soğan rendesi...

Kereviz göbeğinde pırasa
Kerevizi ayıklayıp yıkayın. Limonla ovun ve tencereye dizin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı koyun. 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını, tuz ve ...

Bademli ayva kompostosu
Ayvaları soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye ayvaları, suyu, şekeri, karanfil ve ayva çekirdeklerini koyun. 20 dakika pişirin. Üzümleri ila...

İç Baklalı Yaprak Sarma
Baklayı haşlayın. Kabuklarını soyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve 1 kahve fincanı yağda kavurup, pirinci ve baklayı da ekleyin. Birkaç kez çevird...

Pirinç Çorbası
Tencereye sıvıyağ, iki adet rendelenmiş domates veya salçayı koyun ve soteleyin. 4 su bardağı et suyunu ve bir adet soğanı (bütün olarak) tencereye...

Fındıklı baklava
Öncelikle şerbet için su ve şekeri kaynatıp, inmesine yakın limon suyunu ekleyin. Soğuması için bekletin. Unun ortasını havuz gibi açıp, yumurtalar...

Piliç kaymaklı
Zeytinyağının içine ezilmiş sarmısağı, limon suyunu, kekik, pulbiber ve karabiberi koyun ve karıştırın. Hazırlanan sosa butları batırın ve harmanla...

Yoğurdu ısıya dayanıklı bir kap içinde, benmari usulü ılıtın. Ilık yoğurda irmiği katıp, yedirin. Yumurtalara şekeri ilave edip, benmari usulü ılıt...

Patlıcanları yıkayıp, alacalı şekilde soyun. Ortasını bıçakla hafifçe oyun ve kızartın. Bir tavada soğanları kavurun. Fındık büyüklüğünde doğranmış...

Kabak everest
Kabakları temizleyin. Uzunlamasına kesip, içlerini boşaltın. Çıkardığınız içleri ince kıyın. Bir kapta maydanoz, nane, kereviz sapı, kaşar peyniri,...

Bulgurlu iç
Bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su ve domatesleri koyup, 20 dakika bekletin. Bulgur şişince ince doğranmış soğan ve yeşillikleri katıp karıştır...

Fırında mantı
Öncelikle un, tuz ve suyla bir hamur yoğuralım hamuru bezelere ayırıp, oklavayla açtıktan sonra küçük kareler halinde keselim. Bir kabın içinde; kı...

Sazande
1 yemek kaşığı yağı tencereye koyup, kızdırın. Eti ilave edip, rengi dönene kadar kavurun. Soğanı koyup, 1-2 kez çevrin. Havucu ve karpuz dilimi ay...

Prenses makarna
Öncelikle makarnayı bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp, süzün. Makarna haşlanırken domates sosunu da hazırlayın. Domates sosu için; yemeklik doğra...

http://www.ramazanhosgeldin.tr.gg/Ramazan-Sofrasi.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan