Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

петък, 29 юли 2011 г.

Рамазан 2011

1. Рамазан
Един много важен месец за нас, сега дойде, деветия месец на ислямския календар "Рамадан".
Ислямът използва лунен календар нарича. В началото на новия месец съвпада с появата на новата луна. Мюсюлманският календар брои дванадесет от тези лунни месеца, считано от една година. Тази лунна година не съществува, тъй като слънчевата година от 365 дни, но от около 354 дни. В лунната година е 10 или 11 дни по-кратък. В сравнение с нашите дълготрайни месеца лято и зима, в една слънчева година на ислямския месец "пътуване във времето" през годините. Този ход е все още 10 месеца или 11 дни (една година). Това има особен смисъл, защото Бог на гладно месец (Рамадан) е създала този месец в продължение на 36 години прави едно пътуване през всички сезони. Ислямският пост продължава от зората (Ал-Fadjer) до залез (Ал-Maghrib). През зимата са по-малко фиксирани часове, защото дните са по-къси. През лятото, обаче, много повече от мюсюлманския пост изисква. Това е голяма справедливост на създаването на лунен календар ясно.

Мюсюлманите по целия свят вече са къси и дълги дни на пост. Като Рамадан само летни или зимни месеца, след което ще мюсюлманите далеч от екватора винаги дълги дни на пост, докато мюсюлманите по-близо до екватора изискват по-кратък ден на гладно.

Коранът казва в сура Ал-Baqarah: 186

"Бог иска само просто искате за вас и не сте в беда"

И още: "Постът е като молитва и молитвата не е приемливо, докато правото е дошло времето, и по-малко приемливо, когато времето изтече.

:::

2. Смисълът и целта на гладно

Постенето през месец Рамадан като за нас по време на този благословен месец на въздържание от храна, напитки и сексуален контакт. Това е значението за всеки, но за хора, които съзнателно са ангажирани с исляма е много по-дълбок смисъл, а именно да (се опитват да) да получи духовен прогрес, както и задълбочаване на нашия духовен живот.


Постенето учи на самоконтрол и самодисциплина, но най-великият от всички taqwa (страх от Аллах). Постът е наистина възможно, само ако един се въздържа от всичко, което не се съобрази с волята на Аллах Всевишния.

Постенето с пълна означава съзнание, твърдото убеждение, в присъствието на Аллах са в награда за добрите си дела в отвъдния, и на Неговите обещания в Неговото знание, мъдрост и справедливост.

Мъдростта на заповед за пост е ясно в Корана се казва:"Това може да бъде праведен" или "Това може да научите самоконтрол"

Във всяка заповед на Корана е скрита голяма мъдрост. Аллах команди нищо, без да очертае причини. Думата "Taqwa" има много значения. "Той получава така че taqwa" Taqwa средства, за да се предпазите от страдание, зло и грях и страх за Аллах. Ясно е, че основната цел на гладно е защита срещу посегателства и страдание, и представлява щит срещу злото и греха.

За хората, които по време на гладно месец Рамадан за Аллах само и надежда за прошка за тях, Расул-Аллах обеща прошка. "Кой, фиксирано през месец Рамадан и се моли през нощта, защото на вярата си в Аллах и за Аллах, предишните му грехове ще бъдат простени".

Това не означава, че всяка година на един месец от пост всички простени греховете и че останалата част от годината, но може да правите каквото си искате. Не, за прошка на греховете е голям Tauba (покаяние) и да изисква ангажимент никога да се върнете към грешки.

Постенето дава на човека чиста съвест. Някой, който е толкова добре, учредени съгласно публичното или в тайна. Няма човек, можете да контролирате или ви принуди да го задържа.

Постенето учи човек на принципа на искрена любов. Ако установите, можете да направите това от искрена любов към Аллах и Аллах обича човек, който знае какво е това истинска любов.

Постенето кара хората надежда и оптимизъм. Когато зададете вашите надежди по този начин да се моля Бог. Постенето ви накара да и само за Него.

Расул-Аллах каза, че има два момента на специални радост за този, който пости: един, когато той нарушава бързо, че той изпитва в земния си живот. Другите ще дойдат в задгробния живот, когато той ще се срещне с Раб.

Постенето учи човека търпение и всеотдайност. Ако смятате, че трудности фиксирани (временно), но носи търпеливо. Този опит ще ви накара да осъзнаете какво е истински глад. Някой, който може да установи повече съчувствие и състрадание към ближните си човек в нужда събере.

Постенето е ефективен урок по контрол и воля. Някой в \u200b\u200bправилната начин може да расте добра самодисциплина и няма да се поддават на различни изкушения. Постенето също учи човека способността да се адаптира. Цялото ви рутинни се променя и трябва да свикнете с новите правила и хранене.

Постенето дава на човека дух на единство и братство и равенство пред Аллах. Като мюсюлманка, той се чувства солидна всички останали мюсюлмани. Той има същото задължение, по същия начин, като в същото време и с една и съща цел EN удоволствие Аллах да го гледаш.

Постенето учи човека благодарни също така на безкраен доставка на Аллах. Наистина ли сме някога мисля, че има само толкова много всеки ден Rizq (предоставяне) за нашето настояще, като храна, напитки, дрехи и т.н. Как ценен е съоръжение, това е нещо преходно. Дарителя е живот, премъдър. Вие не трябва да се чувстват обвързани с Rizq но Razzaq (за гледач). Най-важното правило, когато счупи бързо е, че разбираш това, което сте постили и с когото почивка разпоредба. Имаме (а) ум и получи сетива. Ние можем да диша и да възприемат звуци, различни сезони и природата цъфти и изсъхне отново. Коранът казва:

"И ако имате благоволението на Аллах за един би искал да разчита, вие със сигурност ще бъде в състояние да ги броя."

"Докато вие не знаете, е Аллах от утробата на майка ви ви е дал уши и очи и сърце, че вие \u200b\u200bще бъдете благодарни." (Q 16:78)

"О, къща на шоу Дауд благодарност! Но някои от моите служители са наистина благодарни." (Q 34:13)

Постенето през месец Рамадан е задължение, което се изисква от всеки възрастен мюсюлманин. Думата Sauwm в Свещения Коран и хадис се използва за пост означава:

"Въздържайте се от". В един хадис Qudsi състояние; Постът е за мен и аз ще дам награда. Един човек, дава си сексуална страст, храни и напитки заради Мене. Постенето е щит и промяна в дишането на човек, който пости е по-добре в почит на Аллах от миризмата на мускус. (Тъй като пост може да предизвика лош дъх, е гаранция, че хадисите, че всъщност не би трябвало да обезкуражи на мюсюлманин към бързо)

От цялото творение на Аллах е единственият човек, броди от пътя му. Ще видите, че това по същество две неща са отговорни: любовта на материални придобивки и на изкушението на плътски нужди. Ислямът е Zakat и Sadaqah настройки, сърцата на неговите последователи се пречиства чрез любовта на богатство, като го раздава в името на Аллах. На гладно е предназначен да ограничи желания и страсти за контрол, в разумни граници, така че човек не е роб и да загуби контрол над себе си.

Коранът ясно посочва, че един човек не може да получи спасение, освен ако той се научава да се въздържат от основното си нужди.

"Но за него, които се страхуват да застане пред своя Господ и се въздържа душата си от желания, Paradise със сигурност ще бъде жилището му." (Q 79:40 / 41)

Упражнението се да се въздържат от неща, които иначе са позволени в обичайния ход на живота, само Бог, укрепва морала на човека и самоконтрол и да го задълбочи в съзнанието на нашата истинска създател Бог.

Друга отличителна черта на ислямския пост е, че влаковете един човек, за да завършите въздържание, но за добро и съвършено послушание към Аллах. Всички неща, на които е заповядано човек да се въздържа по време на поста (храна, пиене и сексуални отношения) са отново могат да го в края на гладно, така че след залез слънце. Това показва, че ислямът не гледа надолу върху желанията на плътта като нещо най-ниската и поради това напълно заличени, за да бъде човешката душа. Не, според исляма, няма нищо, което Аллах хулят не на последно място в човешката личност. Душа и тяло са достойни за уважение. Не аспект трябва да се пренебрегва и няма желание да бъде напълно ограничен.

Този пост е институция за морални кота може да се съди от факта, че Аллах не само налага контрол върху храните, напитки и сексуален контакт, но също така апелира към Своите служители да извършат други зли дела, като например: клюки, клевети, лош език или казва лъжи.

Абу Huraira Предава се, че пророкът на Аллах каза: "Ако някой се намира и други зли дела не уточняват, тогава Аллах няма нужда от някой, за да им храна и напитки (за него) отчети. (Buchari)

:::

3. Постът на очите

Дръжте очите си отново гледа нещо, което Аллах какво не. Желанието за нещо (което не е халал), за да гледате, е първата стъпка към всяка работа действие, както и желанието започва с очите.

:::

4. Постът на ушите

Всичко е лошо да се каже също така е лошо да се слуша. Ето защо Бог призовава слушателя и спекулант в същото време в Корана:"Те са слушане на лъжата, потребители на това, което те не заслужават". (Q5: 53)

В същата глава е малко по-късно: " Защо да им свещеници и книжниците тях от пускането в обращение греховни думи и консумацията на спекулата ".

Silent, когато злото се говори не е позволено.

"И шпионаж и клевети всеки друг не е така. Бихте всички мъртви плът на брат си? Със сигурност, че те мрази! (Q49: 11/12) Трябва да клюки или клевети да кажа, че не оценявам, че някой говори за това кой не е налице, в противен случай оставете. "В противен случай вие сте техните връстници" (Q4: 140)

Расул-Аллах каза: "слушател богохулник и неговите партньори в грях.

:::

5. На гладно на крайниците

Всички други крайници и органи трябва да се пазите от грях и грешно дела. Например, стомаха на съмнителна храна, когато счупи бързо. Някой, който се въздържа от твърда храна, как щеше да бъде в състояние да му счупя бързо с храна, предоставена от Аллах забранено. Има хора, които не ядат и пият постоянно нарушават бързо, тъй като техните крайници са ангажирани в действия, забранени от Аллах декларирани.

"На този ден ние ще печата устата си, но ръцете и краката си ще говори за нас и краката им ще свидетелстват за това, което са придобили." (Q 36:65)

:::

6. Постенето на езика

Използвайте езика си за лъжи, клюки, клевета, сквернословие, грубост, твърдейки, и се бият. Нека езикът ви да мълчи и продължава да го занимавам с рецитиране Корана и споменаването на Аллах. (The dhikr-ул-llah)
Това не е просто за какво става вътре в устата си, но трябва да внимавате какво ще излезе. Предаден от Абу Huraira Пророка на Аллах казва: "Постът е щит срещу злото и адския огън, и той определя, когато някой е обиден или нападнат, нека каже:" Аз бързо, аз бързо.

:::

7. Анулирането на бързо

Следните предмети направи бързо невалидна, които трябва да се върнат назад.
Съзнание ядене и пиене. Абу Huraira разказва, че Rasool-Аллах каза: "А пост човек, който случайно се яде или пие, просто да се бърза, тъй като той е Аллах, който го хранят.

Повръщане-съзнание. (Някой, който неволно откупуване, той не вземе бързо и може просто бързо. Ахмад, Абу Дауд и други)

-На менструация жената, а жената с загуба на кръв след раждането. (Дори ако се появи кървене точно преди ифтар)

Съзнавайки-еякулация. (Освен ако не е била причинена от просто търсите в жена, облечена)

Яденето на нехранителни храна Baar. (Такива като дъвка или сол)

-Някой, който съзнателно не възнамеряват да приемат за бързо, но този ден, но не получава храна, или отнема.

-Полов акт, по времето на гладно.

(Забележете, всички тези точки се уверете, че този ден трябва да ви изпревари. Изключение е полов акт, в този случай, освен теглене на бързо, има kaffarah да се направи. Това е един акт, извършен с цел премахване на греха . Например, откуп на роби, или ако не е възможно, два месеца по ред бързо или ако не можеш, да се хранят 60 бедни хора.

:::

8. Нещата, които не се разпадат бързо

-Инжекции във вените и мускулите, които не са в други случаи могат да бъдат взети. (С изключение, когато течна храна се инжектира)
-Прилагането на нефт или къна върху кожата или косата.
Miswaak използване за вашите зъби.
-Като една баня да се охлади или изплакнете устата си.
Вашият пол-съпруг целувка, без скрити мотиви.
-Използването на Кол на очите си. (При условие, че не излизат)
-В преглътнете слюнка.

:::

9. Освобождаване от пост

Следните лица са освободени от пост:
Лошо все още се възстановява, може да отложи бързото им, докато те са по-добри.
-Хората не трябва да бърза, но трябва по-късно броят на дните, които те не са гладни изпреварване.
-Жените могат да постят по време на бременността, ако тяхното здраве или на бебето на риск. Те могат да се счупят на бързо, но трябва по-късно да започне каквато и пропуснати дни или за лошо бизнес хранене. Това важи и за периода, в който кърми.
По време на менструация, и по време на периода след раждането. (Последното до 40 дни след) Тези дни трябва да се състои по-късно.
-Възрастните хора, които са физически неспособни да го направят. (Деменция)
-Хората, които не са техните способности.

:::

10. Салат ал-Tarawih

Много важен допълнителен молитва, молитва нощ през месец Рамадан. Коранът 73:1-6 е за:
"В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния.
О, ти, сгънати в дрехи!
Вземи през нощта за кратко време.
Половината от него или по-малко.
Или малко по-дълго и казват, че Корана ясно и замислено.
Истина ви носят тежък Word.
Наистина нараства през нощта е най-сигурният път и реч по-сигурно. "

"Остани за доброволно част от нощта будни (в молитва), вероятно ще Господ за похвала и слава." (Q 17:79)

Салат ал Tarawih е съществена част от Рамадан. Пророкът насърчават другарите си за повече време и внимание да се посвети на молитва в Рамадан, така че душата може да бъде пречистена и възвиси.

Salaat Ал Tarawih се извършва след молитвата Isha и за молитва и Fadjer е Сунна за мъже и жени.

:::

11. Как Салат ал-Tarawih извършва

Хадис на мюсюлманските: "Абу ибн Салама Абдеррахман Aicha попита за нощта молитвата на Пратеника на Аллах по време на месец Рамадан. Тя каза: "Расул-Аллах взе нито в Рамадан или в други месеца, повече от 11 Raka'ahs наблюдава. Той зае първо в осем Raka'ahs 4, не питайте за високи научни постижения и тяхната дължина. (Това са ненадминат в съвършенството и дължина) 4 raka'ahs После взе под внимание и не питай за тяхната сложност и дължина. И накрая, той извършва на 3 Raka'ahs на Witr молитва. Както четем в горния хадис, Salaat Ал Tarawih се състои от не повече от 8 Raka'ahs.
И в един хадис на Buchari състояние:

Абдула ибн Умар Overgelverd: Един човек каза: "О, Аллах е апостол! Каква е молитвата на нощта? Той каза: "Две Raka'ahs Raka'ahs последван от два и така нататък. И ако ви е страх наближаването на сутринта жертва от rak'ah като Witr.

Salaat Ал Tarawih молитви могат да бъдат съвместно или поотделно. По-голямата част от учените съгласи обаче, че е по-добре да изпълняват молитва заедно. (Djama'a в джамията)

За жената остава у дома е по-добре да изпълняват молитвите, които четем по следния хадис на Ахмад и Абу Дауд. "Вие не може да попречи на жените си в джамията, но у дома е по-добре за тях.

:::

12. Връзката Рамазан и Коран

Налице е ясна връзка между това Свещената Книга и месеца на откровение. Коранът е един вечен и универсално послание на истината, мъдрост и вяра. Това е пълен и съвършен живот код, който е предназначен като насоки за тези, които признават съществуването на Всевишния.
На обикновения човек се научава да живее и ни напомня за търпението и отношението на някои, че се очаква от нас, защото ние сме отговорни за себе си, нашите семейства и обществото като цяло.

Рамадан означава по същество нищо повече от една практическа демонстрация на самоконтрол, жертва и социално чувство, което е основна цел, да търси удоволствие на Аллах.

Коранът описва вярващите като "най-добрите хора", произведени в полза на човечеството. Тя не споделя сухопътна граница или порода, но само функция ... вяра. Тази форма на гладно ние научаваме, че всички, богати или бедни зависи от нашия Всемогъщ Творец.

Той също е много добър този месец, за да ги смятат, че трябва да сме благодарни, че Бог просто този месец Свещения Коран разкри, едно ръководство и насоки за мъже.

"Това е добра книга, няма съмнение, богобоязливи richtsoer за. (Q 2:3)

Аллах казва в сура Ал-Baqqarah за този месец Рамадан:

"О, вярващи, постът е предписан за Вас като човек, преди да е предписано, че вие \u200b\u200bблагочестиви ще бъде. Рамадан е месецът, когато Корана е разкрита, за напътствие за човечеството. Затова нека тези, които трябва да прекарат месеца го бързо. Но ако някой е болен или пътуване, той пости същия период по-късно. Аллах е само лесно за вас и вие не искате неприятности.

Той иска да завърши определения срок и иска да Го прослави, защото Водил е и, че може да даде благодаря. "
Когато моите служители те питат за Мен, казва: "Сигурен съм, че се затвори. Слушам към молитвата на всеки молител, когато той ми се обажда. Нека всички да им слушам моя призив и вярват в мен, че те могат да вървят по правилния път.

:::

13. Lailat ул-Кадр

На месец Рамадан за мюсюлманите носи една от най-важните и ценни събития, а именно Lailat-ул-Кадр. Това е нощта, когато Корана е разкрита, за напътствие за човечеството и ясен знак, да се прави разлика между добро и зло.
Откровението на Корана на страхопочитание в сърцата на вярващите внуши. Рамадан е най-добрият месец и Lailat-ул-Кадр най-добрите през нощта. Сърцата трябва да треперят при мисълта за това събитие, което Корана в низпосланото като предупреждение за хората.

"Наистина сме изпратени в това съобщение в нощта на Кадр. И какво разбирате какво Lailat-ул Кадр-е. Lailat-ул-Кадр е по-добра от хиляда месеца.

Ангелите и дух слезе депозират в него с разрешение на Господ им за всяка връзка. Мира, което продължава до началото на сутринта. "

Предаден от Абу Huraira, пророкът казва: "Тези, които Рамадан пост с искрена вяра (Имен) и надежда за награда от Аллах, всички предишните си грехове ще бъдат простени, и тези, които Salaah стоеше в Lailat-ул -Кадр с искрена вяра и надежда за награда от Аллах, всички предишните си грехове ще бъдат простени ". (Buchari, мюсюлмани)

Предадено от Ибн Умар: На някои от спътниците на пророка бяха показани в мечтите си, че в нощта на Ал-Кадр в последните седем нощи на Рамадан.

Messenger на Аллах каза: "Изглежда, че всичките ви мечти са съгласни, че в нощта на Ал-Кадр в последните седем нощи. (Buchari, мюсюлмани)

Предаден от Messenger Aicha на Аллах каза: "Търсете Нощта Кадр в странно нощи от последните десет нощи на Рамадан. (Buchari, мюсюлмани)

Предадено от Ибн As-Samit Ubada Пророкът излезе да ни информирате за Lailat-ул-Кадр, но две мюсюлмани бяха заедно в борбата. Пророкът каза: "Аз дойдох, за да ви информира за Lailat-ул-Кадр, но такъв и такъв човек да се твърди, са били, така че новината за отстранени. Въпреки това, тя може да бъде по-добре за вас. Търсене за него в 29, 27 и 25 вечер на Рамадан. (Buchari)

Точната дата не се споменава, и това е един много важен факт. Аллах не иска да държи една нощ, но през цялата нощ употреба. По този начин, Insha'Allah ни ibadah да се вземат през последните десет нощи на Рамадан.

:::

14. Zakaat ал-Фитр

Zakaat ал-Фитр, е форма на Sadaqa (благотворителност), която се заплаща от всеки мюсюлманин, млад или стар, мъж или жена, роб или свободен човек, в края на Рамадан.
В Ейд ал-Фитр (празника в края на Рамадан) призовава Аллах да ни даде възможност да се очисти от заплащане на Zakat ал-Фитр. Това Zakat в края на Рамадан е благословия и укрепва връзките на братството в Ummah. (На Общността)

Това е задължението на Zakat ал-Фитр, за да даде като разказана от Ибн Умар, Пророка наредил плащането на една SA "с дати или една Sa" на ечемика (или други общи храни, като брашно, ориз, стафиди и т.н.) Zakaat ал-Фитр, за всеки мюсюлманин. Той също така подредени, че трябва да бъдат платени преди хората излязоха на Eid молитви. (Един SA "е мярка за около 3 кг)

Тя очевидно предпочитат да се наслаждават на най-добрите неща качество да се даде. (Мюсюлмани, Buchari) Човек може да просто като сума от пари, за да плати Zakat Ал Фитр, но по-горе начин, по-добре, тъй като е сунна.

В един друг хадис от Тирмидхи каза Расул-Allah

"Вие трябва да започнете със себе си и тогава всички тези, които зависят от вас.

Според хадиса на Ибн Qeelalah, разказана от Имам Shafi'i е Суна Zakaat Ал Фитр, за да плати за плода, ако жената е бременна. Ибн Qeelalah Zakat е казал, че тя даде на младите, възрастните и на "последната в утробата" (имайте предвид, че не е задължително)

Забранено е да се плащат Zakat ал-Фитр, трябва да се отложи, докато след Eid, ако някой може да си позволи.

Бог ни е заповядал да запазим братя мюсюлмани, за да си помагат един на друг и се грижат един за друг на духовно и физическо ниво.

http://forums.ansaar.nl /Рамазан 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan