Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

сряда, 31 август 2011 г.

ДПС почерпи за Рамазан Байрама с 60 кила баклава

60 кила баклава подсладиха депутатите

ДПС почерпи за Рамазан Байрама

сряда, 31 август 2011

София

Депутатите подсладиха първото си заседание след ваканцията с баклава. Почерпката беше от парламентарната група на ДПС по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Кулоарите на Народното събрание бяха сиропирани с 60 килограма от сладкиша, разделен на 1700 парчета. От баклавата похапнаха всички служители на законодателната институция.

Представители на различни парламентарни групи уважиха празника на своите колеги от ДПС в Клуба на народния представител. На импровизираното тържество присъства и председателят на парламента Цецка Цачева.

Във вторник беше първият ден на Разаман Байрам. Празникът, който е посветен на прошката, продължава три дни.

асн / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

1 коментар:

  1. Аз съм диабетик. Какво мога да ям на празника? Не трябва да има захар/мед в него, да не е от тесто, да няма картофи и ориз.

    ОтговорИзтриване

ramazan-ramadan