Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

петък, 21 август 2009 г.

Рамазан Татлъсъ (Сладкиш "Рамазан") ! / Турско Рамадан Пиде-Ramazan Pidesi !

Рамазан Татлъсъ (Сладкиш "Рамазан")

Снимка:armadahotel

3 чашки ориз,4 чаши вода,4 чаши мляко,2 чашки захар,3 лъжици масло или маргарин,2 яйца,1 лъжичка сол

За сиропа:1 чаша захар,3/4 вода,1 лъжичка лимонов сок

***
Сваряваме ориза в 4 чаши вода,докато омекне.Изцеждаме и го пускаме във врялото мляко.Сипваме захарта,маслото и солта и оставяме всичко да ври на тих огън,докато се сгъсти.Сваляме тенджерата от огъня и когато млякото с ориза изстине,добавяме яйцата.Сипваме сместа в тавичка (на пласт около 2 пръста) и печем в умерена фурна до златисто.Нарязваме сладкиша на ромбчета и го оставяме да изстине.В това време сваряваме сиропа.Оставяме го да ври,докато се сгъсти и с врелия сироп поливаме сладкиша.Сервираме студен.

Шекибе Ямач
-
Турско Рамадан Пиде-Ramazan Pidesi !



Турско Рамадан Пиде-Ramazan Pidesi

Продукти:

7 г суха мая
1 с л захар
425 мл топло прясно мляко
640 г брашно
1 с л сол
2 с л зехтин

1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко - за намазване отгоре

Приготвяне:

• В малка купичка сложете маята, захарта и 60 мл мляко и разбъркайте добре, за да се разтвори маята.
• Покрийте я с кърпа и оставете да втаса за 15 минути.
• В голяма купа пресейте брашното и солта.
• Добавете маята и останалите 365 мл мляко.
• Омесете добре - около 10 минути, до получаване на гладко тесто.
• Сложете 1 с л зехтин в чист съд, поставете тестото и изсипете отгоре му още 1 с л зехтин.
• С пръсти разнесете зехтина по тестото, после покрийте с чиста кърпа и оставете да втасва 1 - 1 1/2 часа на стайна температура, докато удвои обема си.
• Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност, притиснете добре с ръце, за да излезе въздуха и го разделете на две с нож.
• Омесете всяка половинка добре и ги оставете, покрити с кърпа, да втасат за около 15 минути.
• Поставете хартия за печене върху две тавички и поставете всяка от топките тесто върху тях.
• С длани оформете плоска питка (не по-дебела от 1 см).
• С пръсти намажете с разбитите жълтък и мляко и наръсете с черен или обикновен сусам.
• Покрийте ги с чиста кърпа и оставете да втасват още 35 - 40 минути.
• Изпечете пидето в предварително загрята на 220*С фурна, в която е поставена огнеупорна купичка с вода, до златисто - около 8 - 10 минути.

Бележки:

снимки
Турско Рамадан Пиде-Ramazan Pidesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan