Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

събота, 22 август 2009 г.

Започва свещеният за мюсюлманите Рамазан 2009 г. !

Снимка:Истанбул, първата молитва през свещения месец !/Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва свещеният за мюсюлманите Рамазан 2009 г.!

21.08.2009 15:53

Религиозните институции отново имаха трудности при определянето с точност кога настъпва новолунието !

Истанбул, първата молитва през свещения месец !

В Турция днес започнаха големите пости, наречени "оруч", спазвани по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тази година Рамазанът за първи път от 33 години насам е през август и постът ще продължава близо 15 часа.

В продължение на 30 дни мюсюлманите, които са втората по численост в света религиозна група - около 1,2 млрд. души, се въздържат от храна, пиене на течности, секс и цигари от изгрев до залез слънце, за да пречистят тялото и душата си. Те поемат храна и течности само през тъмната част на денонощието.

След последния ден на постите започва празникът Шекер Байрам, на който се поднасят вкусни неща за ядене.

Когато слънцето залезе, имамът от джамията обявява края на поста за деня. В продължение на един месец на разсъмване глашатаи с тъпани (давулджии) обикалят на много места и вдигат мюсюлманите от сън за сутрешната закуска, наречена "сахур". Това е традиция още от Османската империя.

Някои общини организираха специални курсове за давулджии. Преди се наемаха само мъже за тази роля, но в последно време започнаха да се приемат и жени. На някои места обаче общините премахнаха традицията за събуждане с тъпани, с мотива, че се безпокоят онези, които не спазват постите.

Оручът има много важно място в исляма и има смисъл на споделяне между хората, между бедни и богати.

Дирекцията по религиозните въпроси тази година за първи път обяви мото на тазгодишния Рамазан - "Споделянето е хубаво нещо - имаме нужда от едно разумно общество".

Той обърна внимание на дискриминацията на жените в джамиите, където само за мъжете има условия за молитва (намаз), и прикани имамите да осигурят условия и за жените.

В Турция Рамазанът се съпровожда с различни прояви, особено след залез слънце, организирани от общините - театрални представления, концерти на открито и други.

Джамиите са отворени през цялата нощ. Всички са украсени с гирлянди от светещи електрически лампички и това им придава изключителна красота.

Ресторантите и кафенетата са отворени през цялата нощ, като се предлагат специални менюта. Повечето търговски обекти отварят едва след залез слънце. Светският живот преминава "на нощен режим".

Променя се и работното време на правителствените учреждения - работата им започва по-късно и свършва по-рано.

По неписани правила немюсюлманите - туристи и местни християни, следват на обществени места правилата на въздържание като знак на уважение към исляма.

Според традицията всеки заможен мюсюлманин, собственик на фирма или отговорна личност трябва да даде поне една вечеря (ифтар) за близките, колегите и подчинените си или да раздаде пакети с храна на бедните.

На традиционната вечеря "ифтар" задължително първо се предлага топла супа. От масата не бива да липсват месо, зеленчуци, плодове и чай. Пастърмата и погачите, които се пекат само по време на Рамазана, са сред деликатесите на трапезата.

Късно снощи 13 арабски държави обявиха, че свещеният месец ще започне утре.

Това решение било взето, след като религиозните институции, които трябва да определят началото на месеца, не успяха да установят с точност кога настъпва новолунието в последните дни на месеца шаабан по мюсюлманския календар.

13-те страни са Йордания, Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Кувейт, Йемен, Ливан, Сирия, Тунис, Алжир и палестинските автономни територии.

Асоциацията на мюсюлманските учени в Ирак се присъедини към решението на изброените страни, но тя не представлява всички мюсюлмани в страната.

По принцип всяка мюсюлманска държава обявява самостоятелно началото на рамазана, припомня ИТАР-ТАСС.

За фазата на луната следи специална ислямска комисия, съставена от влиятелни богослови.

От миналата година върховният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдел Азис ибн Абдала узакони установяването на точната дата на началото на рамазана с помощта на телескопи в астрономическите обсерватории. Това не облекчи задачата на комисиите, които водят спорове дали новолунието съвпада с 29-ия или 30-ия ден на шаабан.

Поради тези спорове от днес за мюсюлманите свещеният месец започва в Турция, Либия, в балканските страни и в Азия.

Източник:по материали на БТА

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan