Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

сряда, 17 август 2011 г.

Община Байрампаша ще дава ифтар на 3000 души в Кърджали

Община Байрампаша ще дава ифтар на 3000 души в Кърджали

Истанбулската община Байрампаша за четвърти път на 24 август 20011 г. ще дава благотворителна вечеря ифтар в Кърджали на 3000 души. Проявата е част от подетата през 2005 година инициатива „Рамазан на Балканите” от Байрампаша, като този път се организира съвместно с Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали. Програмата ще стартира в 20.00 часа с концерт на известни турски изпълнители пред стадион „Дружба”, след което ще бъде раздадена храна на всички присъстващи мюсюлмани и християни. За целта Община Байрампаша ще осигури специално майстори готвачи от Турция, както и тир с импровизирана кухня, където ще бъдат приготвени традиционни турски ястия.
Председателят на Дружеството за турска култура и изкуство Мюзекки Ахмед изтъкна, че Община Байрампаша вече за шеста година продължава инициативата, започната от стария кмет Хюсеин Бюрге и дава ифтар на хиляди мюсюлмани и други общности, които населяват различни градове на Балканите, както и представя специална програма за месец Рамазан. Той отбеляза, че Байрампаша за четвърти път ще дава ифтар на 3000 души в Кърджали, като програмата включва изпълнения на много известни турски певци, както и религиозни песни, наричани иляхи. Мюзекки Ахмед сподели, че събитието ще се предава пряко по различни турски телевизии и така ще се следи в Турция и света.
„Искаме да изживеем заедно щастието и спокойствието, което носи духа на месец Рамазан на комшийски ифтари в Байрампаша и братски на Балканите. Пожелавам на цялата мюсюлманска общност в света и човечеството месец рамазан да бъде благотворителен. С най-искрени чувства ви поздравявам и поднасям своите уважения”, изрази по този повод кметът на Байрампаша Атила Айдънер.
След Кърджали Община Байрампаша ще дава ифтар в Община Дулово, област Силистра. В предишни години пък освен в Кърджали турската община раздаде храна в Хасково, Шумен, Айтос, Руен и други градове на България.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / Рамазан 2011 - Рамадан 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan