Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

четвъртък, 18 август 2011 г.

Рамазан 2011 - Рамадан 2011:Bълшебната атмосфера на Рамазан в област Русе




Bълшебната атмосфера на Рамазан в област Русе

Thursday, 18 August 2011

Имах честта да бъда в екипа на районния мюфтия на област Русе г-н Азиз Азизов и гост ваиза от Р.Турция г-н Хюсеин Шахин на посещение при мюсюлманите от областта. По време на Рамазана, езана (призивите за молитва) настройва човешката душа за концентрация преди богослужение.

При посещенията бях свидетел как всички мюсюлмани- млади и стари, жени и мъже, деца, бедни и богати, болни и здрави се събират с чистота и искреност и се потапят в атмосферата на този благословен месец изпълнен с вълшебство. Рамазанските традиции предизвикват различни настроения докосвайки душата. Събудените за Рамазан души са толкова прочувствени, че няма как да не ти направи впечатление. Мюсюлманите стават едно цяло през Рамазана: заедно в края на нощта, се събуждат за сахур (сутрешната храна), заедно слушат езана, заедно отслужват намаза, заедно сядат на вечерята ифтар и заедно чувстват и изживяват радостта от Рамазана. От приветливите лица на хората по улиците до светлите ликове на майките ни с кърпи на главите, от осветените джамии, усещаме и изживяваме как всяко нещо е завладяно от вълшебната атмосфера на Рамазана. Усещаме как въздухът ухае на Рамазан, как по лицата на хората грее Рамазана. Въпреки че сме приковани към времето и пространството, магията на Рамазана се чувства навсякъде. Аллах наистина ни дарява с велики дарове, едно от които е Рамазана. Нека да се надпреварваме в извършването на добри дела за да спечелим задоволството на Аллах Теаля.

http://genmuftibg.net / Рамазан 2011 - Рамадан 2011 / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan