Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

вторник, 2 август 2011 г.

Mюсюлмански празници и обичаи

Mюсюлмански празници и обичаи

Исляма следва лунния календар, следователно празниците на мюсюлманите се изместват във времето с течение на годините. Ето някои от най-известните сред тях:

Нощта на късметa

Познат още като „Нощта на избавлението”, този празник се състои две седмици преди началото на свещения месец Рамадан.

Мюсюлманите в повечето страни увеличават продължителността на дневната молитва, искайки прошка от Аллах за греховете, които са извършили през годината. За голяма част от тях, цялата нощ бива прекарана в молитви. Според преданията, през тази нощ се наглася съдбата на човека за следващата година.

Рамадан

Свещения месец на прочистването, божественото съзерцание и благодат.

През него, всички мюсюлмани се въздържат от храна, вода, тютюн и удоволствие всеки ден от изгрев до залез слънце, също така се стараят да бъдат по-щедри и милостиви към другите.

Краят на Рамадан (Ейд)

Този фестивал отбелязва края на Рамадан. Обикновено се празнува с пищна гощавка в компанията на роднини и приятели, или на голям площад с церемониални представления, традиционна кухня, концерти и шоу програми. Акцента се поставя върху обществената и семейната сплотеност.
Курбан байрам – празник на жертвоприношението

Празника Курбан байрам продължава четири дни, които обуславят края на светото поклонение към Мека. Мюсюлмани из цял свят принасят животни като жертви по случай празника, като една трета от добитото месо се дава на бедните, а останалото се споделя с близки и приятели.

Ислямска Нова Година

Отбелязва светото пътуване на пророка Мохамед от Мека до Медина, което е довело до създаването на мюсюлманската религия и общност. Отпразнува се с обмяна на подаръци и уютни семейни събирания, на които се разказва историята на Мохамед и неговите последователи.
Нощта на силата

Този празник отбелязва началото на откровението на Корана. Обикновено се празнува към края на свещения месец Рамадан, най-често на 27-ма дата. Мюсюлманите прекарват деня и нощта в четене, рецитиране и преосмисляне на Корана.

Ашура

Последователите на Шиа Ислям почитат убийството на Хюсейн, син на Али (Кербала), в днешен Ирак. Хюсейн е бил внук на пророка Мохамед и всички мюсюлмани го считат за официален наследник на Калфис. Това е време за пост, скръб и театрално разиграване на историята.
Молуд (раждане на пророка)

Деня се отбелязва с представления, разказване на историите на пророка, и лекции за неговите мъдрости.


http://arabiz.bg / Рамазан 2011 - Рамадан 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan