Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

неделя, 23 август 2009 г.

Милиони мюсюлмани в Турция положиха началото на постите, оруча, който съпровожда свещения месец Рамазан 2009 г. !

В Турция започна свещеният месец за мюсюлманите - Рамазан !

21 август 2009



Света София - ИстанбулИстанбул, Турция /КРОСС/Днес преди изгрева на слънцето милиони мюсюлмани в Турция положиха началото на постите, оруча, който съпровожда свещения месец Рамазан, съобщи БНР. Преди изгрев слънце се направи първата традиционна закуска, наречена сахур. След това докато притъмнее спазващите оруча няма да ядат и да пият, включително отказ от цигари и плътски удоволствия, до залез слънце, когато ходжата ще призове правоверните на трапезата, наречена ифтар.
Поради това, че е лято и дните са дълги, постите продължават около 15 часа. Така е в продължение на един месец, когато ще завършат с Рамазан или Шекер Байрам.
Оручът заема много важно място в Исляма. Той има смисъла на споделяне, на опрощение, покаяние и милосърдие. Изразява се и в прояви на благодеяние и щедрост към бедните и страдащите.
Директорът на дирекцията по вероизповеданията Али Бардакоглу обяви мотото на тазгодишния оруч,”поделянето е добродетел”, подчертавайки „нека се опитаме да изтрием понятието другият, да се научим да приемаме като част от самите нас и тези, които са близо, и онези, които са далеч.
Месецът Рамазан се съпровожда и с различни прояви, общините раздават безплатно храна, вечер организират представления, концерти на открито, заведенията са отворени до разсъмване.
В луксозните ресторанти се предлагат специални менюта, курортите също са индексирали менютата и програмите си за рамазана.
/АС/

Минаре България

Türkiye Radyo Televizyon-TRT,CANLI

Türkiye Radyo Televizyon-TRT,CANLI
TRT,ДИРЕКТНО

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan