Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

четвъртък, 20 август 2009 г.

Ваизи от Турция ще посещават вярващите през рамазана !

Ваизи от Турция ще посещават вярващите през рамазана !

Сряда, 19 Август 2009 17:37

Вече над десет години през месец рамазан в България пристигат гости – ваизи за да просвещават вярващите. Проповедниците се изпращат от турския Диянет по покана на Главно мюфтийство.

Тази година след консултации с районните мюфтийства Главното мюфтийство покани 27 ваизи, но от страна на Диянета са изпратени 18. Те са разпределени по всички районни мюфтийства като в районните мюфтийства Кърджали и Плевен са изпратени по двама, а на останалите по един. Ваизите са опитни духовни служители на Диянета от различни краища на Турция. Те се изпращат след успешно положен изпит в конкурс за дейност в чужбина.

Турският Диянет тази година е изпратила религиозни служители в близо 70 страни.


Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan