Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

неделя, 31 юли 2011 г.

Uzmanlardan ramazan uyarısı

Uzmanlardan ramazan uyarısı

'On bir ayın sultanı' geldi. Ramazan'da sağlıklı beslenme konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu.

İSTANBUL

31.07.2011 12:22:19

Diyetisyen Erden Abdüsselam, Ramazan'da mutlaka sahura kalkılması konusunda uyarılarda bulunurken, " 11 ay boyunca dur durak bilmeden sürekli çalışan sindirim sistemini dinlendirmek ve yenilenmesini sağlamak açısından önem arz etmektedir. Bu amacı yerine getirebilmek için sağlığımızdaki en önemli unsur olan beslenmeye bu dönem içerisinde bir kat daha fazla dikkat etmemiz gerekir" dedi.

İL İL İMSAKİYE İÇİN TIKLAYIN

Abdüsselam, sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein, vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade ederek "Mutlaka sahur yapılmalı. Sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein, vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinleri tüketmemiz gerekir.

Protein bir kısmını ve kalsiyumu önemli bir kısmını karşılamak için süt-yoğurt gurubundan 1 su bardağı kadar peynir grubundan 1-2 kibrit kutusu kadar mutlaka bulunmalı, vitamin-mineral desteğini sağlamak için 1-2 tatlı kaşığı kadar yağ eklenmiş salata ve 1-2 porsiyon kadar meyve bulunmalı. Meyve günlük harcanacak olan enerjinin bir kısmını karşılamak amaçlı tüketmenizde yarar var, enerji ve enerji döngüsü için gerekli olan B grubu vitaminlerini karşılamak amaçlı ekmek grubundan 3-4 porsiyon kadar bulunmalı. Kişinin yapısına, fiziksel özelliklerine, günlük harcadığı enerjiye bağlı olarak porsiyon ölçüleri değişmekle birlikte bu kriterler doğrultusunda sahuru yaptığınızda gün içerisinde problem yaşama olasılığını azaltmış ve sindirim sistemine fazla yüklenmemiş olursunuz" dedi.

Ramazanda, sahurdan iftara kadar su dahil herhangi bir besin alınmadığı için midenin uzun süre çalışmadığını belirten Abdüsselam, "Özellikle yaz aylarında bu süre daha da uzamaktadır. Hafif gıdalarla başlamak gerekir bunlarda hurma ya da zeytin olabilir. Birkaç dakika bekledikten sonra yemeğe çorbayla devam etmek en uygunudur. Çorbayı yavaş bir şekilde içmek uzun süre çalışmadan duran mideyi rahatsız etmez ve yormaz.

Çorbayı tükettikten 10-15 dk sonra diğer besinlere devam etmek hem tokluk hissinin uyarılmasına sebep olarak gereğinden fazla tüketimi engeller hem de uzun süreli açlıktan sonra mideye fazla yüklenme olmaz. İftarda bulunması gerekenler; 1-2 köfte kadar et, 1 porsiyon sebze yemeği, 1-2 tatlı kaşığı yağ eklenmiş salta, 6-7 porsiyon ekmek gurubundan bulunmalı. Kişinin yapısına, fiziksel özelliklerine, günlük harcadığı enerjiye bağlı olarak porsiyon ölçüleri değişmekle birlikte bu kriterler doğrultusunda iftarı yaptığınızda gün içerisinde problem yaşama olasılığını azaltmış olursunuz ve sindirim sistemine fazla yüklenmemiş olursunuz.

İftardan sonra yatmadan 1-2 saat önce 1-2 porsiyon kadar meyve ve 1 su bardağı kadar süt-yoğurt grubunu içeren bir öğün tüketmeniz hem gün içerisinde alamadığınız enerji, protein, vitamin ve minerallerin geri kalan kısmını karşılamak amaçlı yardımcı olur" diye konuştu.

İftarla sahur arasında olabildiğince 2-2,5 lt civarında su tüketimine özen gösterilmeli, bu miktar günlük terleme göz önünde bulundurularak arttırılabilir. Su tüketimi açısından zamanın kısıtlı olması ve terlemenin yüksek olma ihtimalinden dolayı kabızlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz, bununla karşılaşmamak için sahur ve iftarda salatanın ve iftarda mutlaka sebze yemeğinin bulunması gerekir" şeklinde konuştu.

http://www.iha.com.tr / Ramazan 2011 - Ramadan 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan