Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

петък, 13 август 2010 г.

Бизнес по време на Рамадан

Този период от арабския календар винаги е неприятен за чуждестранни бизнесмени, опитващи се да сработят сделките си със своите колеги в региона.

Мюсюлманите от цял свят постят по време на свещения месец Рамадан. Голяма част от тях считат религиозният ритуал за тяхната най-съществена отговорност, прекарвайки времето си в молитви, четене и рецитиране на Корана, дни и вечери в лишения и ритуално съзерцание. Тази необикновена комбинация между благочестие и празненство придава лека обърканост в арабският свят.

Рамадан може да се определи като най-неподходящият момент за бизнес. Особено, когато този бизнес намесва публичния обществен сектор. Работният ден е изключително кратък – близо 4 часа в някои компании. А ако имате работа с представител от мъжки пол, най-вероятно ще забележите раздразнителността му и подтиснатото настроение – резултат от липсата на чай, тютюн, почивка и удоволствие. Ако вашите ангажименти са отнесени до дама, то тя със сигурност ще бъде разсеяна от мисли за това как ще успее да пребори уличния трафик, за да вземе децата си на време от училище и да приготви постната вечеря до 6 часа, когато дневните лишения приключат. С такива мотиви, много мюсюлмани често си тръгват по-рано от офиса.

В някои държави като Саудитска Арабия, офисите затварят изцяло за около половин час по време на молитва. Този процес се повтаря близо 5 пъти дневно, така че добрата преценка на времето трябва да е първият приоритет на чуждестранния бизнесмен.

В натоварения Кайро, ако работата на мюсюлмански служител включва прекосяване на града, то тя най-вероятно няма да бъде свършена в рамките на един ден. Улиците на 17-милионната столица на Египет са буквално блокирани от превозни средства през месеца на Рамадан – автомобили, училищни рейсове и таксиметрови коли бързащи за да се приберат вкъщи на време за свещения дневен ритуал.

По време на Рамадан, можете да забравите бизнес срещите на обяд. Типичните френски, италиански, китайски и японски ресторанти затварят за ремонт и обновление, същото важи за голяма част от клубовете, баровете и кината. Не очаквайте да ви бъде сервирана бира, дори и в хотелски ресторанти, които остават отворени през този период (някой предприемчиви петзвездни хотели оставят единствено бара отворен, с разнообразие от алкохолни напитки сервирани само на чужденци). Разбира се, в огромен град като Кайро се намират заведения, които да се възползват от традициите и да отварят след 6 часа, добавяйки специални палатки към интериора си, в които приятели да могат да се насладят на традиционната за Рамадан вечеря – Сухор придружена от игри на карти и музика.

Като цяло – каквото и да очаква свършване по време на Рамадан, ще бъде забавено. Освен ако не става въпрос за изключително спешни процедури, отложете ангажимента си за друго време. През 2010г. Рамадан започва на 11-ти август и свършва на 11-ти септември.

arabiz / Рамазан - Рамадан 2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan