Web Portal Turkey

Ramazan 2011:01 August - 29 August
От 1 - ви август 2011 г. започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
Рамазан байрам

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.

Предстоящи дати за празника

  • 2010: 11 септември
  • 2011: 31 август
  • 2012: 20 август
  • 2013: 09 август
  • 2014: 29 юли
  • 2015: 19 юли
  • 2016: 09 юли

* Посочените дати са приблизителни

ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАН

четвъртък, 19 август 2010 г.

Рамазан е месец на опрощението,на милосърдието,на милостивостта

Да отворим сърцата си по време на месец Рамазан

Нека по време на Рамазана всеки да покани на масата си другите за вечерята ифтар. Заедно с разнообразните ястия украсете трапезите си и с богато гостоприемство. Всеки да покани на ифтар и на сахур или съсед, или някой гост, без да прави разлика между християни, евреи и мюсюлмани, между вярващи и невярващи.

Рамазан е месец на опрощението, на милосърдието, на милостивостта. Месец, в който сърцата се смекчават, избликват чувствата за споделяне, за подпомагане, омразата и ненавистта поне малко се отдалечават от хората. Особено когато в Турция политическият дневен ред е много интензивен, когато от напрежението и знойните горещини хората се задъхват, колко се нуждаем от меката, галещата душата на човека, състрадателната, милосърдната, каращата чувствата да бликат атмосфера на месец Рамазан.

Надяваме се, че когато в Турция, където напрежението в политиката и сред народа се покачва, месец Рамазан да стане повод за смекчаването на душите на хората, за изчезването на напрежението или поне за намаляването му. Както се знае, в Турция непосредствено след месец Рамазан - на 12 септември, предстои референдум за промени в Конституцията. Поради това обстановката е напрегната. Всеки ден ставаме свидетели на словесни престрелки между партийните лидери.

Докато промените в Конституцията ще се гласуват от народа чрез различни механизми за насочване, въпросите по темата се отклоняват към партийните сили или към измерване на потенциалните гласове. Предстоящият референдум е надпартийно събитие.

Това е усилие за избавление от тази недемократична Конституция и за демократизация на една държава, която години наред е изпитвала трудности с демокрацията и е управлявана въз основа на конституции, изработени след преврати. Достатъчни ли са предложените за промяна членове в Конституцията за демократизацията на страната? Разбира се, че не са. Но трябва да се започне отнякъде с идеята, че ако едно нещо не може да се постигне напълно, то не може и да се пренебрегне напълно, за да започне процес за създаване на гражданска Конституция. Останалите членове, които трябва да се променят, ще се променят в по-следващ етап. Иначе, според мен, не е правилно проблемът да се възприема като междупартийно съревнование.

Слава Богу, в България няма такива горещини и политическо напрежение, както в Турция. Заедно с това някои колеги продължават кампаниите си за очерняне на нашия вестник. Ние чувстваме безпокойство от това. Казват, че дърво, което ражда плодове, го замерват с камъни. Явно те са видели нещо във вестника ни и затова се целят в него. Този вестник е доказал своята зрелост. В Турция вестникът изпреварва значително конкурентите си, като излиза в 900-хиляден тираж. От 1992 година насам вестникът полага усилия с цел да запознае гражданите на тази страна с истините.

Съгласно нашите журналистически принципи ние приемаме всеки човек в неговото положение, обичаме човека заради факта, че е човек, приемаме, че уважението към човека е уважение към Твореца. Не може да намерите нито ред, написан срещу държавата, от датата на издаването на вестника. Ние също обичаме тази страна поне колкото колегите ни, които ни критикуват, дори повече - ако не я обичахме, нямаше да вършим тази работа. Винаги сме публикували материали в полза на единството и съгласието на народа. Изтъкнахме на преден план положителните неща в държавата. С програмите, които сме организирали, винаги се стремяхме да бъдем конструктивни и да обединяваме хората. Но въпреки всичко ние не критикуваме онези, които ни критикуват, и протягаме към тях приятелска ръка, ако тя няма да увисне във въздуха.

Нека по време на Рамазана всеки да покани на масата си другите за вечерята ифтар. Заедно с разнообразните ястия украсете трапезите си и с богато гостоприемство. Всеки да покани на ифтар и на сахур или съсед, или някой гост, без да прави разлика между християни, евреи и мюсюлмани, между вярващи и невярващи. За да видят останалите хора храбростта и великодушието на мюсюлманина. Да отворим сърцето си за всички хора през месеца за опрощение Рамазан. Да покажем на всички човещината си, уважението си, любезността си, че може да се живее и за другите. По този случай честитя Рамазана на читателите ни и пожелавам той да стане повод за изобилие, мир и братство!

16 August 2010,Monday

КЯМИЛ ДЕМИРКАЯ

Заман / Рамазан - Рамадан

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ramazan-ramadan